Què és el melanoma

Què és el melanoma

El melanoma maligne (MM) és el càncer de pell més greu que existeix, la dermatóloga Marta Vilavella del Centre Idermic de Terrassa, ens explica amb detall aquest tipus de càncer i com es pot prevenir i tractar És un càncer que pot envair els teixits propers i disseminés en altres llocs del cos. Una vegada desenvolupades metàstasis a distància, el MM és una malaltia molt difícil de tractar, resistent als tractaments antineoplásics convencionals com la radioteràpia o la quimioteràpia. Afecta persones joves i cada vegada es diagnostiquen més casos cada any. Per tots aquests motius, la prevenció i el diagnòstic precoç del MM i la detecció i control dels individus amb alt risc de desenvolupar-ho resulten fonamentals.

Quins són els factors de risc per desenvolupar MM?

Com la majoria dels tumors, el MM es desenvolupa quan una sèrie de factors carcinógens actuen sobre un individu que presenta susceptibilitat enfront d’aquest tipus de càncer, sigui constitucional i/ o hereditària. Aquests són alguns dels factors de risc:

 • Ser de raça blanca i/o tenir la pell clara amb aquestes característiques:
  • Pell clara que es posa pigosa i es crema fàcilment, no es bronzeja o es bronzeja malament.
  • Color d’ulls blau, verd o de color clar.
  • Tenir el pèl ros o pèl-roig.
 • Exposar-se durant períodes llargs de temps a llum solar natural
 • Haver tingut antecedents de cremades de sol amb butllofes sobretot en la infantesa o l’adolescència
 • Exposar-se a la llum solar artificial com la de les càmeres de bronzejat
 • Estar exposat a certs factors en l’ambient com són la radiació, els solvents i el clorur vinílic
 • Tenir moltes pigues en el cos
 • Tenir antecedents familiars de pigues anormals, també conegut com a síndrome de piga atípica o antecedents familiars o personals de melanoma.
 • Tenir afeblit el sistema immunitari, la qual cosa es coneix com estar “baix de defenses“.
 • Tenir certs canvis en els gens que es relacionen amb el melanoma.

Com es diagnostica el melanoma maligne?

El diagnòstic es realitza per la clínica i es confirma amb la biòpsia cutània. Amb freqüència el primer signe que ens indica la presència del melanoma és un canvi de grandària, forma, color o textura d’una piga. La majoria d’aquestes pigues tenen un àrea negra o negra/blava. També pot aparèixer com una piga nova. Una regla mnemotècnica que fan servir els dermatòlogues per ensenyar al pacient a detectar melanomes o possibles pigues sospitoses és recordar les lletres “ABCDE”:

 • Asimetria: una meitat és diferent de l’altra
 • Bordes: les vores borroses o irregulars
 • Color: el color és variable i pot incloure tonalitats negres, cafès i canyella
 • Diàmetre: hi ha canvis en la grandària, normalment es tornen més grans.
 • Evolució: es produeixen canvis en la piga

On pot aparèixer?

El melanoma pot aparèixer en qualsevol part del tegument cutani i fins i tot en mucoses. La localització del mateix pot diferir segons el sexe, així en els homes, es troba més freqüentment el tronc, en el cap i en el coll. En les dones es forma amb major freqüència en els braços i les cames.

Com es tracta?

El melanoma maligne és un tumor de tractament quirúrgic. És a dir en gairebé tots els casos es realitzarà extirpació del tumor. Es realitza amb una escissió local àmplia per extirpar el melanoma i part del teixit normal que ho envolta. Depenent del grossor del MM (del profund que estigui en la pell) es procedirà a realitzar altres tècniques i es necessitaran tractaments immunitaris. En l’actualitat s’estan desenvolupant diferents fàrmacs i noves molècules per bloquejar diferents dianes de les cèl·lules tumorals per impedir la progressió del tumor amb resultats esperançadors.

Com es pot evitar?

No tots els melanomes es poden prevenir, però hi ha mesures que es poden prendre per disminuir el seu risc. La forma més important de reduir el risc de melanoma és protegir-se de l’exposició als rajos UV, és a dir evitar les cremades i l’exposició solar persistent. S’insistirà en la fotoprotecció amb filtres solars alts. Una altra mesura important a tenir en compte és la autoexploració. Aquesta consisteix a analitzar-se la pell del cos a la recerca de possibles taques fosques noves o canvis en pigues preexistents. Davant tal sospita s’ha de consultar ràpidament amb l’especialista. Actualment els dermatòlegs utilitzen tècniques de prevenció com el control de lesions pigmentades amb la dermatoscopia (també denominada epiluminiscencia) que ens permeten detectar alteracions precoç dels nevus i descartar la seva possible malignitat. Cal tenir en compte que una detecció precoç permet l’extirpació quirúrgica de la pràctica totalitat dels melanomes.

Referències:

Contacta amb la clínica dermatològica Idermic.es de Terrassa per a informar-te sobre el melanoma

SOL·LICITAR VISITA

DEMANAR HORA +

FINANÇAMENT 0% INTERÈS

LLEGIR MÉS +

By |2021-10-15T08:22:05+00:00gener 13th, 2017|Dermatologia estètica|Comentaris tancats a Què és el melanoma

About the Author:

Equipo de Idermic
¡Pregúntanos lo que quieras!